Verksamhetsplan 2020

06.10.2020 kl. 17:07

Verksamhetsplan för föreningen De Sjukas Väl i huvudstadsregionen rf år 2020

Föreningen har 97 medlemmar och en styrelse som består av 8 personer. Verksamheten riktar sig till äldre svenskspråkiga personer, men även till alla som vill ha eller är i behov av information i vårdfrågor. Föreningen kan handleda i olika frågor som berör vården i hemmet eller ge råd om hur föra vidare klagomål i vården.
 

Medlemsverksamhet
Under år 2020 har all medlemsverksamhet skjutits framåt på grund av korona pandemin. Planerade aktiviteter såsom medlemskvällar, studiebesök och seminarium får planeras om. De flesta av våra medlemmar har varit isolerade i flera månader och hoppas på att aktiviteterna upptas på nytt. Förberedelserna för hälso- och sjukvårdslagen har framskridit trots allt och förväntningarna på att lagen äntligen skall träda i kraft är positiva. Förhoppningar om att den nya lagen skall beakta oss svenskspråkiga i vården är stor. Nästa seminarium hoppas vi att skall kunna genomföras i början på 2021. Seminariet kommer att rikta sig till både yngre som arbetar inom äldreomsorgen och till de äldre själva. Närståendevårdare som vårdar en anhörig i hemmet är en central målgrupp i planeringen. Medlemskvällar som blev inhiberade 2020 skall i mån av möjlighet förverkligas nästa år. Tema är vård av minnessjukdomar och den nya hälso- och sjukvårdlagen. Förebyggande arbete och stödverksamhet ingår i föreningens program. Styrelsemedlemmarna ger råd och stöd per telefon eller e-post. Föreningens medlemmar har också möjlighet att delta i Konsumentförbundets årliga studiedagar.
Rehabiliteringsverksamhet
Föreningen satsar fortsättningsvis på rehabilitering av äldre, svensktalande personer med nedsatt rörelse- och funktionsförmåga. som bor ensam i sitt hem eller får vård av en närstående. Målsättningen är att ge rehabilitering till så många som resurserna tillåter för att de skall kunna bo i sitt hem så länge som möjligt. Föreningen köper rehabiliteringstjänsterna av två svensktalande fysioterapeuter på arvodesbasis. Klienterna väljs ut tillsammans med klienthandledarna på Enheten på den Svenskpråkiga klienthandledning och gerontologiskt socialt arbete. Kvaliteten på fysioterapin inom den öppna vården har kunnat mätas genom en magistersavhandling som genomfördes 2020 av en studerande på Social- och kommunalhögskolan. Avhandlingen som gjordes av Malena Lunabba har titeln: ”Vilka faktorer inverkar på ensamboende äldre personers upplevelse av livskvalitet?” Avsikten är att avhandlingen skall tryckas för att kunna distribueras till bidragsgivarna. Tidigare har utvärderingen gjorts som examensarbeten av fysioterapistuderande från yrkeshögskolan Arcada. I de studier som gjorts vill föreningen påvisa nyttan av att klienten får rehabilitering på sitt modersmål i hemmet samtidigt som de närståendes vardag underlättas. Föreningen har för avsikt att bredda sin verksamhet inom det psykosociala området och utreda vilka samarbetsmöjligheter det finns med andra aktörer inom tredje sektorn. Rehabiliteringsverksamheten möjliggörs genom stöd från olika föreningar och fonder. Anhållan kommer att göras till Granatenhjelm, William Thurings Stiftelse, Stiftelsen 7:de mars Fonden, Tre Smeder, SAMS, Waldemar von Frenkell stiftelse, Grönqvists stiftelse och Finlands Konsumentförbund. Målsättningen är att under året finna nya bidragsgivare.
 

Föreningens ledning
Föreningen leds av en styrelse som väljs vid föreningens årsmöte. Styrelsen består av ordförande, viceordförande, fyra till sex styrelsemedlemmar och två ersättare. Styrelsen sammankallas enligt behov men i allmänhet en gång per månad förutom på sommaren.

Samarbetspartners

Föreningen är medlem i Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet och har tre representanter i styrelsen. Föreningens medlemmar förväntas bidra med artiklar på svenska i tidningen. Föreningens medlemmar har möjlighet att använda Konsumentförbundets jurist som medlemsförmån. Samarbetet med Helsingfors Mission sker genom utbyte av sakkunskap. Föreningens fysioterapeuter har regelbundet föreläst för volontärer vid Helsingfors Mission om trygg assistans. Helsingfors Missions aktörer har föreläst på De Sjukas Väl:s seminarium om vilken hjälp de kan ge föreningens klienter. Föreningens viceordförande fortsätter som medlem i organisationens ledningsgrupp för den svenska seniorverksamheten. Föreningens ordförande är medlem i Kantaservicens brukarråd.

Styrelsens aktiviteter

Ett målmedvetet arbete att följa med utvecklingen inom vård och omsorg hör enligt föreningens stadgar till verksamheten. Föreningen följer noggrant med situationen inom äldreomsorgen i huvudstadsregionen. Reformerna inom social- och hälsovården som planeras att träda i kraft inom de närmaste åren medför stora utmaningar. Föreningen bör därför vara lyhörd och arbeta för att göra de äldres röst hörd och informera om de förändringar som kommer att ske inom vård och omsorg.

Helsingfors 21.08.2020

Inger Östergård ordförande
tel. 0505557780 inger.ostergard@gmail.com