Verksamhetsplan 2019

20.03.2019 kl. 23:56

Föreningen har 79 medlemmar och en styrelse som består av 8 personer. Verksamheten riktar sig till äldre personer, men även till alla som vill ha eller är i behov av  information i vårdfrågor. Om en person vill klaga på vården eller när en anhörig behöver råd eller handledning i olika frågor som berör vården i hemmet kan föreningen ge  råd. 

Medlemsverksamhet
Under våren och hösten håller föreningen medlemsmöten med föerläsningar om aktuella teman inom vård- och omsorg eller enligt medlemmarnas önskemål. I medlemskvällarna deltar i allmänhet ca 15 personer. Förebyggande arbete och stödverksamhet ingår i föreningens program så att människor kan bo i sitt hem så länge som möjligt. Ett seminarium som riktar sig till äldre personer och deras närstående samt personal som jobbar inom bashälsovården ordnas på hösten i Helsingfors. En rekreationsdag med en liten utfärd för nårståendevårdare och dem de vårdar planeras nästa vår. Föreningens medlemmar har möjlighet att delta i Patientförbundets kurser i kamratstöd eller andra föreläsningstillfällen som förbundet ordnar. Medlemmar har också möjlighet att delta i Patientförbundets årliga studiedagar.

Rehabiliteringsverksamhet
Föreningen satsar fortsättningsvis på rehabilitering av äldre personer, dock så att tyngdpunkten flyttas till svensktalande hemvårdsklienter som är ensamboende äldre med rörelseproblem eller personer som får vård av en närstående. För verksamheten i hemvården och ensamboende rörelsehindrade äldre är målsättningen att ge rehabilitering till så många som resurserna tillåter.  
Föreningen köper rehabiliteringstjänsterna av två svensktalande fysioterapeuter på arvodesbasis. Klienterna väljs i samarbete med Helsingfors stads svenska socialservice.

Kvaliteten på fysioterapin inom den öppna vården har kunnat mätas genom examensarbeten som  fysioterapistuderande från yrkeshögskolan Arcada har gjort. I de studier som gjorts vill föreningen  påvisa nyttan av att klienten får rehabilitering på sitt modersmål i hemmet samtidigt som den närståendes vardag underlättas. En ny utvärdering av verksamheten skall förverkligas som examensarbete av två studerande vid Arcada yrkeshögskola under inkommande år.

Rehabiliteringsverksamheten möjliggörs genom stöd från olika föreningar och fonder. Anhållan kommer att göras till Granatenhjelm, William Thurings Stiftelse, Stiftelsen 7:de mars Fonden, otto Malms fond, SAMS, Tre Smeder och Finlands Patientförbund. Målsättningen är att under året finna nya bidragsgivare.

Föreningens ledning
Föreningen leds av en styrelse som väljs vid föreningens årsmöte. Styrelsen består av ordförande, viceordförande, fyra styrelsemedlemmar och två ersättare. Styrelsen sammankallas enligt behov men i allmänhet en gång per månad.

Samarbetspartners
Föreningen är medlem i Finlands Patientförbund och har ännu till mars 2019 två representanter i styrelsen. Patientförbudets tidning Patienttidningen sänds till medlemmarna som medlemsförmån. Föreningens medlemmar förväntas bidra med artiklar på svenska i tidningen. 

Samarbetet med Helsingfors Mission har ökat under de senaste åren genom deltagande i olika aktiviteter som ordnas av organisationen. Ett par av föreningens medlemmar har regelbundet föreläst vid Helsingfors Missions utbildningstillfällen. Föreningens viceordförande är medlem av Helsingfors Missions styrelse . Föreningens viceordförande fortsätter som medlem i organisationens ledningsgrupp för den svenska seniorverksamheten.

Föreningen har en medlem i Kanta servicens brukarråd och en ersättare i Vakuutusjärjestelmän kehittämisen neuvottelukunta. Föreningens ordförande är ordförande för Folktingets Social- och hälsopolitiska utskott.

Styrelsens medlemmar har besökt biträdande stadsdirektör Sanna Vesikansa som har föreslagit ett projekt om rehabilitering av äldre i samarbete med Helsingfors stad.

Samarbete med Arcada fortsätter så att föreningens fysioterapeuter har flera studeranden per år.

Styrelsens aktiviteter
Ett målmedvetet arbete att följa med utvecklingen inom vård och omsorg hör enligt föreningens stadgar till verksamheten. Föreningen följer noggrant med situationen inom äldreomsorgen i huvudstadsregionen. Reformerna inom social- och hälsovården som planeras att träda i kraft i 2021 kommer att medföra stora utmaningar. Information och diskussioner om vad den nya reformen innebär i praktiken för patienten kommer att vara en prioritering för föreningen. Föreningen bör reagera på de problem som förekommer inom vård och omsorg och arbeta för att göra de äldres röst hörd.


Helsingfors 2.9.2018


Inger Östergård
ordförande