Verksamhetsplan 2015

07.09.2015 kl. 13:13

Föreningen har 74 medlemmar och en styrelse som består av 8 personer. Verksamheten riktar sig till äldre personer, men även till alla som vill ha information i vårdfrågor, vill klaga på vården eller när en anhörig behöver råd eller vill ha handledning i olika vårdsituationer i hemmet. 

Medlemsverksamhet
Under våren och på hösten håller föreningen medlemsmöten med förläsningar om aktuella teman inom vård- och omsorg eller enligt medlemmarnas önskemål. I medlemskvällarna deltar i allmänhet ca 20 personer. På hösten ordnas det årliga seminariet med rubriken Hur mår vi på äldre dar? Seminariet behandlar aktuella frågor inom social- och hälsovården och riktar sig till både yngre som arbetar i äldreomsorgen och de äldre själva. Nnärståendevårdare som vårdar en anhörig i hemmet är en central målgrupp. Deltagarantalet brukar vara ca. 80 personer från hela Svenskfinland. 

Föreningens medlemmar har möjlighet att delta i Patientförbundets kurser i kamratstöd. I varje kurs har två-tre medlemmar deltagit. Förebyggande arbete och stödverksamhet ingår i föreningens program.  Föreningens medlemmar har möjlighet att delta i Patientförbundets årliga studiedagar,  tre medlemmar brukar delta.

Rehabiliteringsverksamheten
Föreningen satsar fortsättningsvis på rehabiliteringen av äldre personer, så att tyngdpunkten flyttas till 1) hemmaboende svensktalande hemvårdsklienter som får vård av en närstående eller ensamboende äldre med rörelseproblem och 2) äldre svenskspråkiga i korttidsvård och i dagverksamheten vid Gustavsgårds äldreboende. Målsättningen är att 60 personer inom korttidsvården omfattas av rehabiliteringen. För verksamheten i hemvården och ensamboende rörelsehindrade äldre är målsättningen 50 personer. 

Föreningen köper rehabiliteringstjänsterna av två svensktalande fysioterapeuter på arvodesbasis. Klienterna väljs i samarbete med Helsingfors stads svenska socialservice.

Kvaliteten på fysioterapin inom den öppna vården kommer att mätas genom ett examensarbete som en fysioterapistuderande från yrkeshögskolan Arcada utför. I en studien som gjordes tidigare och i denna nu aktuella studien vill föreningen  påvisa nyttan av att klienten får rehabilitering på sitt modersmål i hemmet samtidigt som närståendes vardag underlättas. 

Rehabiliteringsverksamheten möjliggörs genom stöd från olika föreningar och fonder. Anhållan kommer att göras till Granatenhjelm, William Thurings Stiftelse, Stiftelsen 7:de mars Fonden, Otto Malms Donationsfond och Finlands Patientförbund.

Föreningens ledning
Föreningen leds av en styrelse som väljs vid föreningens årsmöte. Styrelsen består av ordförande, viceordförande, fyra styrelsemedlemmar och två ersättare. Styrelsen sammankallas enligt behov men i allmänhet en gång per månad..

Samarbetspartner
Föreningen är medlem i Finlands Patientförbund och har ännu år 2015  en representant i styrelsen. Patientförbudets tidning Patienttidningen sänds till medlemmarna som medlemsförmån. Föreningens medlemmar har möjlighet att skriva artiklar i tidningen. 

I SenioRöst-gruppen som består av olika frivilliga föreningar vilka verkar inom östra Helsingfors har föreningen deltagit genom att ge information om sin verksamhet  och hjälpa äldre personer att delta i olika evenemang som gruppen  ordnar.

Styrelsens aktiviteter
Ett målmedvetet arbete att följa med utvecklingen inom vård och omsorg hör enligt föreningens stadgar till verksamheten. Föreningen vill noggrant följa med vad som sker inom äldreomsorgen i huvudstadsregionen. Reformerna inom social- och hälsovården som planeras att träda i kraft inom de närmaste åren medför stora utmaningar. Föreningen bör därför vara lyhörd och arbeta för att göra de äldres röst hörd.

 

Helsingfors 19.9.2014
Inger Östergård