Berättelse över verksamhetsåret 2017

20.03.2019 kl. 23:44

Föreningens verksamhet har varit att bistå sjuka att få den hjälp och det stöd de är berättigade till på sitt eget språk svenska samt att ge information i olika frågor som berör vården i hemmet. Föreningens fysioterapi, som upprätthålls på frivillig bas, har stärkt utbudet av svenskspråkiga hemvårdstjänster inom hemvård och närståendevård över hela Helsingfors. Trygghet och säkerhet har varit det gångna årets tyngdpunkt för alla involverade inom vård i hemmet och vid temadagarna för medlemmarna.  

Rehabilitering  -  ensamboende och närståendevårdarfamiljer 
Föreningens fysioterapi inom öppen vård syftar till att förbättra tillgången på stödtjänster för hemmaboende äldre när funktionsförmågan försämras. I samråd med socialarbetare vid svenska äldreomsorgen i Helsing-fors har fysioterapi ordnats för närståendevårdarfamiljer och ensamboende äldre med rörelsehinder i behov av fysioterapi. Hembesöken har varit mer utspridda i.o.m. att antalet socialarbetare som ingår i samarbetet har ökat. Fysioterapi har getts till så många som resurserna tillåtit. Under hösten utökades klientantalet.           I närståendevårdarfamiljer har ofta både vårdtagare och vårdare varit i behov av fysioterapi. I klienternas hälsoproblem har ingått ökade minnesproblem, en mer komplicerad sjukdomsbild samt personlighets- och beteendestörningar, vilket aktualiserat arbetarskyddsfrågor, främst säkerheten, i fysioterapeuternas arbets-situation. Antalet besök per klient har reglerats på basen av utvärderat behov. Fysioterapistuderande från Arcada har, som ett komplement till undervisningen, följt fysioterapeuterna i deras arbete.
Nyttan av fysioterapin kan belysas via några exempel och klientutsagor:  

Ett program i vardagen. Klarar igen av att gå i trapporna. Avlastning för närståendevårdaren. Bättre muskelstyrka och balans. Kan ännu bo hemma en tid. Det kom någon på besök som såg familjens vardag och problem. Någon att tala med. Hjälp på svenska. Förändringar i hemmet. Tips och råd om hjälpmedel. Träningsprogram vi (mannen, frun) kan göra tillsammans.

Klientstatistik – innehåll i hembesöken     
Av totalt 61 klienter - ensamboende 31 och närståendevårdarfamiljer 30 - har 20 män (2016/30) och 41 kvin-nor (2016/31) aktiverats i hemmet. Åldersfördelning: 65-70 två (2) klienter, 71-76 fem (5) klienter, 77-83 fjorton (14) klienter, 84-89 tjugotre (23) klienter, 90-95 tretton (13) klienter, 96 uppåt fyra (4) klienter. Under året gjordes 402 hembesök (2016/391), geografiskt utspridda över hela Helsingfors. Av det totala antalet klienter hade 20 äldre en diagnostiserad minnessjukdom. Per klient har gjorts i medeltal c:a 6,6 besök. 

Orsaker till värderingsbesök:        Riskerna för hemmaboendet:
Fallolyckor ute eller inomhus 6 klienter 0- Inga risker, vardagen fungerar bra 7 klienter
Balansproblem 19 klienter 1- Fallrisk 18 klienter 
Försvårad gång 11 klienter 2- Risk att klienten isoleras i hemmet 8 klienter
Smärta 6 klienter 3- Hälsorisk, behöver medicinsk hjälp 6 klienter
Rädsla att röra sig 4 klienter 4- Minnesproblem 16 klienter
Hjälpmedelsbehov 2 klienter 5- Närståendevårdaren orkar inte i sitt arbete, tunga assistanssituationer, hälsoproblem eller mental belastning 6 klienter. 
Försämrad ledrörlighet el muskelbalans 11 klienter  
Behov av kunskap om ergonomi, förflyttning 2 klienter  

  
Måluppfyllelse:  Ingen förändring  0_______4 Målen uppfyllda.
0 Ingen förändring, avbruten terapi 2 klienter, 3 klienter togs in på sjukhus och avled senare, 1 klient problem inom familjen, osäkert att ensam besöka familjen. 
1 Liten förändring socialt, psykiskt, fysiskt 7 klienter. 
2 Förändringsprocessen i gång, stöd behövs fortfarande 18 klienter.   
3 Gemensamt upplagda målet uppfyllt, behöver ännu lite uppmuntran 25 klienter. 
4 Målet överskridits på alla delområden 9 klienter.

Medlemskontakter
Föreningen hade 80 medlemmar per 31.12.2017. Elva (11) medlemmar har skrivits ut, sju (7) nya medlem-mar har tillkommit. Medlemsavgiften har varit 15 euro, för understödande samfund 200 €. Två (2) medlems-cirkulär har sänts ut, ett på våren och ett på hösten. Föreningens broschyr och hemsida www.desjukasval.fi har uppdaterats. Föreningens öppna temadagar om äldres hälsa har hållits enligt följande: 

20.3, Hemtransport av finländare, som skadat sig eller insjuknat utomlands, Birgitta Dahl 
25.4  Utställningen Toimiva-Koti, sjukhuset Orton i Brunakärr. Information om produkter och    hjälpmedel som hjälp i vardagen, gör det möjligt  att bo hemma lite längre.
3.10 Trygghet i hemmet på äldre dar, Kaj Lindgren
28.11 Hushållsavdraget i personbeskattningen, Regina Rantanen från Diana Care.     

Arbetsgruppen I. Östergård, G. Brettschneider, M. Berndtson, B. Geust, och N. Sundberg har planerat pro-grammet för föreningens traditionella seminariet Hur mår vi på äldre dar? som ordnas i mars 2018. 

Sociala medaktörer och samarbete
I Finlands Patientförbund har I. Östergård fungerat som vice ordförande, K. Kiljander och N. Sundberg som styrelsemedlemmar. Patientförbundets kurser och studiedagar har varit öppna för föreningens medlemmar och Finlands Patienttidning har utdelats som medlemsförmån. Artiklar på svenska har efterfrågats. Ledaren i tidskriften har översatts till svenska av I. Östergård. Föreningens studieresa till Stockholm år 2016 har utmynnat i artikeln: 1 / 2017 Föreningens studieresa till Aleris Rehab och Suomikoti, Brita Pawli                                  

Vid SenioRöst i östra Helsingfors har information om föreningens verksamhet givits! Vice ordförande G. Brettschneider har ingått i HelsingforsMission ledningsgrupp för den svenska seniorverksamheten. 

Styrelsen
Inger Östergård har fungerat som ordförande, Gunvor Brettschneider som vice ordförande, Kaj Kiljander som kassör och Brita Pawli som sekreterare. I styrelsen har ingått Margaretha Berndtson och Nina Sundberg mandatperiod 2016 - 2017. Gunvor Brettschneider, Kaj Kiljander och Jannica Påfs-Jakobsson, mandatperiod 2017 - 2018, ersättare Birgitta Geust och Åsa Sundquist. B Pawlis mandatperiod 2016-2017. Som verksam-hetsgranskare har Christel von Martens fungerat med Magnhild Nyqvist som ersättare. Styrelsen har sam-mankommit till sex (6) möten. En Roll-up har införskaffats.
I kongruens med stadgarna har styrelsen aktivt följt med situationen inom äldreomsorgen i huvudstadsregio-nen, utvecklingen av vårdreformen, valfriheten i vården och bolagiseringsprocessen. 

Förutsättningar per ekonomi
Föreningens ekonomiska situation är sådan, att den justering av ersättningen för hembesök, som fysiotera-peuterna anhållit om, inte beviljats. Allt fler bidragsgivare skär ned på bidrag till privata sektorn. Budgete-rade medel har noga följts upp genom periodisering av godkända understöd och kontinuerlig utvärdering. Fonden Maria Sjukhem, som grundar sig på en donation som föreningen fick år 2016, har utgjort ett välkom-met tillskott i föreningens ekonomi. Fysioterapitjänsterna är avtalsbaserade köp- och momsfria hälsovårds-tjänster. 

Vi tackar för ekonomiskt stöd från Föreningen Granatenhjelm rf, SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf, Stiftelsen Tre Smeder, Stiftelsen 7:de Mars Fonden, William Thurings Stiftelse och Finlands Patientförbund /RAY.  

Vi tackar fysioterapeuterna Nina Sundberg och Jannica Påfs-Jakobsson för deras insatser, Helsingfors stad för gott samarbete, bidragsgivarna och medlemmarna för visat förtroende och fortsatt stöd i en ekonomiskt svår tid. Balans- och resultaträkning bifogas. 
Föreningen fungerar inom tredje sektorn som serviceproducent av hemrehabilitering för äldre. Med fysiote-rapiverksamheten har föreningen varit vägvisare i rehabiliteringsarbetet på lokal nivå. 

Helsingfors, 23.1.2018                            

Styrelsen genom Brita Pawli, sekreterare