Berättelse över verksamhetsåret 2014

07.09.2015 kl. 13:08

Vid årsmötet den 24 mars 2014, omvaldes Inger Östergård till ordförande. Margaretha Berndtson och Brita Pawli återvaldes som ordinarie medlemmar, mandatperiod 2014-2015. Runa Reimavuo och Nina Hiekkanen valdes som ersättare, mandatperiod 2014-2015. Gunvor Brettschneider, Kaj Kiljander och Jannica Påfs-Jakobsson fortsätter som ordinarie medlemmar, mandatperiod 2013-2014. Till verksamhetsgranskare valdes Christel von Martens och Magnhild Nyqvist fortsätter som ersättare. 

Vid det konstituerande mötet den 10 april utsågs G. Brettschneider till vice ordförande, K. Kiljander till kassör och B. Pawli till sekreterare. J. Påfs-Jakobsson har representerat föreningen och III-sek-torn i Undervisnings- och kulturministeriets utredning om det allmänna innehållet i utbildningen på rehabiliteringens område. Styrelsen har sammankommit till nio (9) möten.

In Memoriam 
Ordförande i föreningen mellan åren 1992-2009 Runa G.I. Reimavuo (1932-2014)  avled den 1 september 2014 efter en kort tids sjukhusvistelse. Runa Reimavuos 17-åriga ordförandeskap lämnar betydande fotspår i föreningens historia. Rehabi-  literings- och seminarieverksamheten påbörjades under hennes ledning. Likaså det välfungerande samarbetet med Finlands Patientförbund rf där hon var medlem i styrelsen mellan åren1997-2005. Vi har förlorat en uppskattad styrelsemedlem,     som  med känsla och engagemang vitaliserade föreningens verksamhet i sociala frågor då föreningen år 1992 höll på att upplösas på grund av brist på ledare. 

I det ideella, frivilliga arbetet har styrelsen arbetat i enlighet med stadgar och verksamhetsplan. Rehabiliteringen och publika aktiviteter för medlemmarna har stått i fokus. 

Rehabiliteringen har under året omfattat 1) äldre svenskspråkiga inom långvården på Forsby sjukhus, 2) äldre svenskspråkiga i korttidsvård och i dagverksamhet vid Gustafsgårds äldreboende och 3) hemmaboende svenska talande klienter inom närståendevården och hemvården i Helsingfors.    Vi tackar Helsingfors social- och hälsovårdsverk för gott samarbete. 

Inom långvården vid Forsby har 15 kvinnor och 3 män, totalt 18 äldre svenskspråkiga fått individu-ell fysioterapi vid 57 besök och under våren gavs gymnastik i grupp för 8 deltagare 14 gånger. Besöken till Gustafsgård har varit 60, totalt 60 äldre, 33 kvinnor och 27 män, har fått individuell fysioterapi. Stolgymnastik för 21 äldre har givits 34 gånger inom dagverksamheten på Gustafsgård. Vi tackar fysioterapeut J. Påfs-Jakobsson för hennes insatser. 
För den rehabiliteringsverksamhet, som omfattar hemmaboende är samarbetet med staden av central betydelse. Det målmedvetna arbetet, som föreningen gör för de svenskspråkiga äldre inom äldreomsorgen, är ett led i föreningens strävan att vara lyhörd för de äldres röst och göra den hörd.  

Sammanlagt har 52 hemmaboende äldre, 28 män och 22 kvinnor aktiverats i hemmet. Under året gjordes 419 hembesök. Hembesöken omfattar svenskspråkiga äldre i hela Helsingfors. Volymen har kraftigt ökat och erbjudits både närståendevården och ensamboende äldre. Kartläggning av den äld-res fysiska prestationsförmåga föregår rörelseterapin, rådgivningen och uppgörandet av ett individu-ellt hemprogram för självständig träning. Vi tackar fysioterapeuterna N. Sundberg (f.d Hiekkanen) och J. Påfs-Jakobsson för deras insatser.

Samarbetet med stadens ledande tjänstemän inom öppna vården utmynnade i att ett tvåspråkigt informationsblad om föreningens rehabiliteringsprojekt tillsänts hemvårdscheferna inom äldreom-sorgen vid stadens social- och hälsovårdsverk. 

Samarbete och medlemsaktiviteter
Samarbetet med yrkeshögskolan Arcada har varit aktuellt. På eget initiativ har en studerande inom utbildningsprogrammet i fysioterapi kartlagt föreningens fysioterapi ur perspektiven kvalitet och kundnöjdhet. 
Utvärderingsrapporten, gjord vid Arcada år 2013, har tryckts upp under rubrik Upplevelsen av hur fysioterapi i hemmiljö inverkar på vardagen för äldre patienter och deras närståendevårdare – En kvalitativ studie om fysioterapi i hemmet, och distribuerats till föreningens intressenter och rehabiliteringens bidragsgivare. 

  • Den 24 mars berättade Liisa Melin och Tamara Bergqvist om Volontärverksamheten bland svenska seniorer i HelsingforsMission. Deltagare 12.
  • Den 2 oktober ordnades föreningens seminarium Hur mår vi på äldre dar? med de äldres självbestämmanderätt, nya intima relationer på äldre dar, smärta och konstterapi i fokus. Deltagare 85. 
  • Den 25 november talade Päivi Storgård om boken Keinulaudalla / På gungbrädet,    i vilken hon belyser bipolär sjukdom ur ett delvis självbiografiskt perspektiv. Deltagare 16. 
  • Den 15 september ordnade Finlands Patientförbund studiedag om remissverksam-heten ASVA, patientombudsmannafunktionen och SOTE. Deltagare 20 varav 3 från föreningen.

Föreningens medlemskap i Finlands Patientförbund personifieras i förbundsstyrelsen av K. Kiljander och I. Östergård, som fungerar som förbundets vice ordförande. Förbundets tidskrift Finlands Patienttidning utdelas som medlemsförmån till föreningens medlemmar. I tidskriften har ingått artiklar skrivna av följande medlemmar: I. Östergård (1/2014, 3/2014), G. Brettschneider (4/2014), J. Påfs-Jakobsson (4/2014) och B. Pawli (2/2014).  Inom SenioRöst, ett nätverk mellan olika aktörer i Helsingfors, vilket utvecklar aktiviteter på svenska för seniorer i östra Helsingfors, har information om föreningen spridits. 

Ekonomi  
Föreningens ekonomiska situation har varit stabil. En tilläggsfysioterapitjänst köps av N. Sundberg (f.d.Hiekkanen). Föreningen har uppdaterat sin broschyr och hemsida www.desjukasval.fi. Planer på att trycka visitkort åt fysioterapeuterna finns. 
Medlemsvärvningen har resulterat i tio (10) nya medlemmar, fyra (4) utskrivna och tre (3) avlidna. Föreningen har 77 medlemmar per den 31.12.2014. Tre medlemscirkulär har sänts ut, två på våren och ett på hösten. Medlemsavgiften har varit 15 euro. 
Det allmänna verksamhetsstöd, som föreningen får från PAF, Penningautomatföreningen via Finlands Patientförbund har inte lyfts år 2014. Av beviljade understöd från tidigare år har använts 2.964,65 euro.

Vi tackar för ekonomiskt stöd från: 
Föreningen Granatenhjelm, William Thurings Stiftelse, Stiftelsen Tre Smeder, Stiftelsen 7:de Mars Fonden och Finlands Patientförbund.

Vi tackar bidragsgivarna och medlemmarna för visat förtroende. Balans- och resultaträkning som bilaga (pdf).

Helsingfors den 20.2.2015  

Styrelsen genom Brita Pawli, sekreterare