Bästa medlem,
Hösten har anlänt åtminstone vad gäller kalendern. Vi får hoppas vädergudarna skänker oss ännu många vackra dagar att njuta av. Vi sparkar inom föreningen i gång hösten med en medlemsträff med aktuellt tema.
Medlemsträff
Du är hjärtligen välkommen till höstens första medlemsträff onsdagen 18.9.2024 klockan 18.00-20.30 på Helsingfors Svenska Marthaförening, Simonsgatan 12 A 5, 00100 Helsingfors. Vi får höra Ylva Krokfors under rubriken "Aktuella frågor inom social- och hälsovården”.
Ylva Krokfors är sakkunnig inom social- och hälsovårdspolitik och bevakar dessa frågor för Invalidförbundet. Hon är en riktig mångkampare inom socialarbete. Tidigare verkade hon som den ledande socialarbetaren för Helsingfors stad och kom via sitt arbete i kontakt med de svenska frågorna. Ylva har också verkat inom HUS, kompetenscentret inom sociala området, och Helsingfors Universitet. Hon berättar via sin breda kunskap och erfarenhet om de konsekvenser
som reformer och lagförändringar medför rehabilitering, seniorer och närståendevård. Ylva Krokfors svarar gärna på frågor under medlemskvällen och önskar få frågor redan på förhand. Detta för att kunna kolla upp fakta och svara noggrant. Frågor kan sändas fram till 16.9 per e-post
till desjukasval@gmail.com . Förhandsfrågorna utesluter inte spontana frågor under medlemskvällen.
Du får också gärna ta med en vän som önskar bekanta sig med De Sjukas Väls verksamhet. Med tanke på trakteringen ber vi om din / er anmälan senast måndagen den 16.9.2023. Du kan anmäla dig genom att svara på detta meddelande eller med ett meddelande till e-posten desjukasval@gmail.com . Om du föredrar att ringa /skicka textmeddelande så tar Margaretha Berndtson emot din anmälan på mobilnumret 040–5687743.
Styrelsens agenda :
Styrelsen oroar sig för de äldre svenskspråkigas vårdsituation och följer noggrant med vad som händer inom social- och hälsovården. Vi har nåtts av besked om att psykosomatiska besvär generellt har ökat bland äldre. Det är tydligt att svårigheter att få hjälp av samhället och brist på sociala kontakter betyder att många känner sig ensamma, åsidosatta och utanför samhället.
Rehabilitering och aktivering
Behovet av den rehabiliterings- och aktiveringsverksamhet vi kan erbjuda är stort. Som bäst får 15 personer hjälp via föreningens fysioterapeuter med några klienter som står i kö. Samarbetet med stadens Enhet för svenskspråkig klienthandledning och gerontologiskt socialt arbete i Helsingfors fungerar bra. Beslutet att förlänga besökstiden från 45 minuter till 60 minuter har visat sig var en klar förbättring för klienterna.
Styrelsens viktigaste uppgift är att säkra finansieringen för denna kärnverksamhet. Ifjol kunde föreningen bjuda på nästan 651 enskilda besök inom huvudstadsregionen. Det är viktigt att få detta stöd på eget modersmål eftersom det ökar möjligheterna att hålla klienten rörlig och hemmaboende samtidigt som riskerna för bland annat fallolyckor minskar.
Volontärer
Styrelsen arbetar med att fördjupa samarbetet med Helsingfors Mission för att allt flera kan få kontakt med volontärer via oss. Det är särskilt viktigt att klienterna får ett stöd av volontärer efter rehabilitering och aktivering avslutats och de nya rörelsevanorna skall införas i vardagen. Vi ser
också kulturkompisverksamheten som värdefull och hoppas framöver kunna erbjuda/förmedla detta för intresserade.
Kamratsstödsträffar
Vi fortsätter med kamratsstödsträffarna. Senast besökte vi Sinebrychoffs konstmuseum med en grupp. Många fler skulle gärna delta i dessa träffar, men nedsatt rörelseförmåga gör att alla inte klarar av att ta sig till träffarna för egen maskin. Styrelsen utreder möjligheter att avhjälpa situationen.
Samarbete med Konsumentförbundet
Ordförande har medverkat i Konsumentförbundets ”sote”-grupp. Gruppen består av representanter för olika organisationer och den drar upp riktlinjer för Konsumentförbundets årliga förhandlingar med alla välfärdsområden ur konsumenternas synpunkt. För oss är naturligtvis språkfrågan den viktigaste att föra fram. Förutom språk har vi bett förhandlarna framföra bland annat följande; klienter bör ha möjlighet att få kontakt med sjukhus, hälsocentraler och socialtjänster, prioriteringen (triage) inom hälsovården bör definieras så att klienterna känner till dess grunder och att man hör dem i sammanhanget, terminalvård och smärtlindring borde vara en självklarhet i livets slutskede, problem att få noggranna diagnoser (detta påverkar FPA-stödet), läkarna borde koncentrera sig mer på klienterna och mindre på det administrativa, problem med hyrläkare utan juridiskt ansvar och försämringarna i möjligheterna att anmärka och framföra klagomål inom sjuk- och hälsovården.
Övriga ärenden
Höstens andra medlemsträff ordnas torsdagen 14.11.2024 klockan 18.00-20.30 på Helsingfors Svenska Marthaförening, Simonsgatan 12 A 5, 00100 Helsingfors. Vi berättar närmare om programmet i nästa medlemsbrev.
Känner du någon som vill bli medlem i föreningen eller önskar du ge respons så hittar du
kontaktuppgifterna till styrelsen på hemsidan https://www.desjukasval.fi/kontakt/
Ett antal medlemsavgifter 2024 är ännu obetalda. Är du osäker på om din avgift är betald, så skriv eller ring till oss, så kontrollerar vi den aktuella situationen. Medlemsavgiften är ytterst viktig för att garantera föreningens verksamhet.
Medlemsavgiften, 15 Euro, inbetalas på vårt bankkonto
Aktia FI20 4055 3150 0620 99 Vi tackar alla som skött om detta!
På uppdrag av Styrelsen för De Sjukas Väl i huvudstadsregionen r.f.
Maria Ekman, Ordförande